Programmeeritava mootori juhtaju valik
top of page

Programmeeritava mootori juhtaju valik


Õige juhtaju valik on üks olulisematest sammudest, et saavutada turvaliselt auto mootori maksimaalne jõudlus. Enamik mootoreid saab käima tõepoolest ka kõige lihtsama juhtajuga, kuid eesmärk võiks siiski olla saavutada parim võimalik tulemus ja efektiivne mootori töö. Selleks on vaja mootori juhtaju, millel on laialdased ning paindlikud funktsioonid erinevates tingimustes mootori optimaalse töö tagamiseks. Tänapäeva juhtaju suudab erinevates silindrites individuaalselt juhtida süüdet ja pihusteid, muuta nukkvõlli ajastust, juhtida elektrooniliselt segusiibrit jpm. Lisaks mootori põhifunktsioonidele on tihti soov juhtida ka muid süsteeme nagu automaatkäigukast või jälgida näiteks diferentsiaali temperatuuri, millega saavad tänapäeva juhtajud samuti edukalt hakkama. MaxxECU pakub erinevaid mudeleid, mis vastavad erinevatele vajadustele ja kasutustingimustele.


Silindrite arv: Valides juhtaju, tuleb esmalt mõelda mootori silindrite arvule. MaxxECU Mini on loodud neljasilindriliste mootorite jaoks. Kui sul on kuuesilindriline mootor, siis on sobivad Street ja Sport mudelid. Kaheksasilindriline mootor nõuab Race mudelit ja kuni kaheteistkümnesilindriline mootor Pro mudelit. Võimsama mootori sujuvaks tööks võib olla vajalik ka topelt pihustite paigaldamine, mida võimaldavad ka MaxxeECU Race ja Pro vastavalt kuni 8 ja 16 pihustit.


Väljundid ja sisendid: Iga mootori ja auto spetsiifilised vajadused on erinevad. Eraldi juhitavate seadmete (ilma CAN-Bus kommunikatsioonita) puhul tuleb arvestade olulise hulga väljundite vajadusega. MaxxECU erinevad mudelid pakuvad mitmesuguseid väljundeid ja sisendeid. Väljundeid on vaja sageli, et panna toimima tahhomeeter, kütusepumba ja jahutusventilaatori releed, tühikäigumootor või elektriline segusiiber, nukkvõlli asendi solenoidid, elektriline turbo rõhu juhtimise solenoid, kliimakompressor ja palju muud vastavalt konkreetse mootori vajadustele. Sisendite hulka kuuluvad temperatuuri- ja rõhuandurid, nukkvõlli(de) asendid, rataste kiiruse andurid ja näiteks ka nupud-lülitid erinevate funktsioonide aktiveerimiseks.


Elektriline segusiiber: MaxxECU Sport, Race ja Pro mudelid võimaldavad elektrilise segusiibri juhtimist, mis on oluline täpsema mootori juhtimise tagamisel. Elektriline segusiiber võimaldab paremat kontrolli mootori töö üle, tagades täpsema tühikäigu juhtimise, veojõu kontrolli ja näiteks püsikiiruse hoidja funktsiooni. Lisaks muule avab see võimaluse valida pedaali tundlikkust ning piirata teatud režiimides mootori jõudlust.


Detonatsioonikontroll turbomootoritele: Ülelaadimisega ja ka tugevalt forseeritud vabalthingavate mootorite jaoks on kõige suurem oht detonatsioon. See võib väga kiiresti viia mootori hävimiseni. MaxxECU Race ja Pro mudelitel on sisse ehitatud detonatsioonikontroll, mis tuvastab ja reageerib mootorikaitsefunktsioonidega detonatsioonile reaalajas.


Bluetooth ühenduvus:  Sport, Race ja Pro mudelitel on Bluetooth ühendus võimalus. Selle abil on võimalik kasutada Android seadmetes rakendust mDash näidikuteblokina mootori parameetrite jälgimiseks. Lisaks jälgimisele on võimalik ekraanile lihtsasti konfigureerida lüliteid funktsioonide aktiveerimiseks ja alarme, mis rakenduvad määratud tingimsutel.



Auto funktsioonid ja kasutusotstarve: Lõpuks, arvesta oma auto funktsioone ja kasutusotstarvet. Näiteks kui vajad juhtaju, mis peab taluma rasketes ilmastikutingimustes töötamist, on MaxxECU Mini kompaktne ja veekindel variant. Samuti on Race ja Pro mudelitel saadaval veekindlad versioonid. Kõikidel MaxxECU juhtajudel on sisse ehitatud CAN-Bus ühenduvus, mis lihtsustab integratsiooni teiste süsteemidega, nagu näiteks kellabloki ja kliima süsteemi juhtimine või kiirusinfo saamine ABS süsteemist.


Kokkuvõttes on juhtaju valikul oluline arvestada mitmete teguritega, mis määravad, kuidas juhtaju suudab parimal viisil toetada sinu auto vajadusi ja eesmärke. Olgu selleks silindrite arv, väljundite ja sisendite vajadus, lisafunktsioonid nagu Bluetooth ühenduvus või ilmastikukindlus – MaxxECU pakub turvalisi mootori juhtimise lahendusi erinevatele nõudmistele.


Lähemalt saab lugeda MaxxECU erinevate mudelite võimalustest MaxxECU kodulehelt.

bottom of page